Capelle aan den IJssel
Een stad in Zuid-Holland met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het dorp werd voor het eerst genoemd in de 13e eeuw als “Capelle”, wat verwijst naar een kleine kapel.
Tijdens de middeleeuwen was Capelle een agrarische gemeenschap, voornamelijk gericht op landbouw en visserij. In de 17e en 18e eeuw bloeide de economie op door de gunstige ligging aan de IJssel, die diende als een belangrijke transportroute. Scheepvaart en handel groeiden hierdoor in belang.
Capelle bleef lang een klein dorp, maar in de 20e eeuw veranderde dit drastisch. Na de Tweede Wereldoorlog begon de regio Rotterdam, waaronder Capelle, sterk te urbaniseren. De stad werd opgenomen in de suburbanisatie van Rotterdam en groeide snel in inwoneraantal. Nieuwe wijken werden gebouwd en Capelle transformeerde tot een moderne woonplaats met een focus op het welzijn van haar inwoners.
Tegenwoordig is Capelle aan den IJssel een stad met ongeveer 67.000 inwoners, die ook bekend staat om haar groene ruimtes, moderne voorzieningen zoals het nieuwe winkelcentrum De Koperwiek, en goede verbindingen per metro met Rotterdam, terwijl het haar historische charme behoudt in de oude delen.
Visie van de kerkelijke gemeente
Aan de Bermweg 332 in het oude deel van Capelle aan den IJssel staat ons okerkgebouw De Voorhof. Het is de plaats van ontmoeting en voor onze vieringen op de zondag. Die twee aspecten – naar elkaar omzien en vieren – aangevuld met betrokken zijn op onze omgeving en ook samenwerken binnen Capelle vormen de vier kernwaarden van onze visie. Die visie kwam in 2023 tot stand na een mooi traject waaraan de hele gemeente bijdroeg.
En het mooie is dat die visie ook handen en voeten krijgt. In het visietraject ontdekten we juist dat we al heel veel doen. Binnen de gemeente en juist ook veel daarbuiten in allerlei netwerken van vrijwilligers en maatschappelijke
organisaties binnen Capelle. Het omzien naar elkaar geldt binnen de gemeente, maar ook zeker daarbuiten.
Onze leden die naar elkaar omzien
Binnen onze gemeente – die ongeveer 370 leden telt – zijn er veel activiteiten. Als eerste noemen we het goed georganiseerde jeugdwerk. Het aantal doopleden bedraagt bijna 90. Naast de jeugdvereniging zijn er ook gastadressen voor de jeugd (ook om een keer mee te eten), catechisaties voor alle leeftijden, het kinderwerk rondom de erediensten en worden er af en toe ook leuke uitjes georganiseerd zoals bowlen en een kamp voor de jeugd van 12 tot en met 25 jaar. Er is aandacht voor de jeugd in de bewustwording dat zij veel nodig hebben, maar ook veel te bieden hebben voor ons als gemeente. Een goed voorbeeld daarvan is de Jeugddienstcommissie die tweemaal per jaar streeft naar het verzorgen van een voorbereide eredienst. Toch zien wij als gemeente veel jongeren inactief zijn als het gaat om de kerkgang op zondag en in de deelname aan de activiteiten.
Verder vinden er tal van activiteiten plaats die gericht zijn op het naar elkaar omzien. Zo is er een Walk & Talk met aansluitend koffie, een activiteitencommissie organiseert bijvoorbeeld een mannen- en vrouwendag en we drinken ook regelmatig na de dienst iets met elkaar. En binnenkort houden we een workshopmarkt met veiling.
Onze gemeente is qua leeftijdsopbouw zeer gevarieerd, maar kent een oververtegenwoordiging in de leeftijdscategorie 50 t/m 75 jaar en ook is er een grote groep tussen de 20 en 30 jaar. Waarbij van die laatste groep een deel weinig
zichtbaar is qua actieve deelname in onze gemeente. Mede omdat zij soms al elders studeren en of wonen. In de jongere leeftijden (onder de 16) nemen de aantallen af. De doop wordt niet vaak bedient bij ons.
Onze viering
Er is veel ruimte bij onze leden om de erediensten gevarieerd in te vullen qua liturgie. Daarin zijn wij qua liturgische keuze niet per se behoudend, maar in de uitvoering niet per se uitbundig. De liturgische verscheidenheid aan liederen;
zoals psalmen, gezangen, Liedboek, opwekking, Sela, maar ook af en toe JdHeer. In de muzikale begeleiding wordt er gewerkt met het orgel en piano, en als het past aangevuld met blazers en of andere instrumenten. Er is geen band in
de kerk, maar bij een jongerendienst lenen we de band uit de NGK Rotterdam Noordoost. De kleur van de liederen ligt bij opwekking meer op de rustige liederen. Qua gemeentezang is de gemeente een gemiddeld zingende gemeente. Lofprijzing
wordt door enkelen ook met handopheffing gezongen, daar wordt niet raar naar gekeken. Onze diensten zenden we live uit dankzij het Mediateam.
Onze plek binnen Capelle
Het gebouw is, naast de kerkzaal, voorzien van 7 vaste vergaderzalen die door de weeks ook verhuurd kunnen zijn aan externe partijen. Er zijn plannen om de ontvangstruimtes van meer uitnodigend in te richten.
Een verlangen van onze gemeente is om een ‘eigen’ kerkgebouw te hebben, om zo nog meer dan nu al het gemeenteleven te stimuleren en zichtbaarder te zijn en daardoor toegankelijker te zijn voor onze stadsgenoten. Nu delen we het gebouw met de gemeente van Capelle Noord.
Uiteraard is ons gebouw slechts één van de kerken binnen Capelle. Samen met andere (protestante) gemeenschappen zoeken we de samenwerking en zijn er gezamenlijke initiatieven, zoals ‘week van gebed’, ‘Capassion’, Diaconaal platform
Capelle met hulpinitiatieven zoals samen010 en HipHelpt, gezamenlijke Alphacursus. Juist deze initiatieven willen we blijven stimuleren.
Onze predikant?
Die zoeken wij. Wie we zoeken weten we nog niet zo goed. Wel iemand die Gods beloften ruimhartig kan overbrengen. Een verbinder tussen alle leeftijdsgroepen en alle richtingen. Een luisteraar en eentje die spreekt vanuit de volle liefde zoals Jezus die ook heeft mogen uitdelen aan velen rondom hem.
We zoeken zeker geen schaap met vijf poten en ook geen herder die daarop lijkt. We zoeken iemand die met ons wil samenleven, samen optrekken en waar het nodig is ons voorgaat. Welke taken prioriteit behoeven bepalen we in goed
overleg en hebben we in een Takenpakket beschreven. Als predikant heb je ook een begeleidingscommissie die actief en passief vooral fungeert als reflecterend orgaan.